Kehittämishanke painottuu yhdessä tekemisen kulttuurin nostamiseen uudelle tasolle tarvelähtöisesti ja käytännön keinoin. Hanke yhdistää ja hyödyntää verkoston erilaisia resursseja ja tietoa entistä tehokkaammin. Osaamisen kehittämistä rakennetaan yrityslähtöisesti, ja tavoitteena on vahvistaa edelleen yritysten ja oppilaitosten kohtaantoa. Tämä Osaamisväylä –työskentelyalusta on yksi esimerkki siitä.
Suomen kasvukäytävä on 17 eri suuruisen kunnan ja neljän maakuntaliiton yhteistyöverkosto. Kasvukäytävän yhteistyöverkoston perusta on muodostettu vuonna 2013, ja tavoitteena on ollut alusta saakka edistää ylialueellista kehittämistyötä, innovaatiotoimintaa ja sujuvaa liikennettä.
Yhteiskehittämistä on tehty verkoston perustamisesta saakka yhdessä eri kuntien, kaupunkien, ja eri toimijoiden kanssa. Kaupunkien ja kuntien rooli on ollut toimia mahdollistajina ja toimintaa on kehitetty tarvelähtöisten yritysvetoisten pilottihankkeiden kautta.
Kasvukäytävä on liikennejärjestelmänsä kannalta kansallisesti erittäin merkittävä: päärata Helsingistä Seinäjoelle on logistinen valtasuoni. Alueen kestävällä kasvulla sekä Kasvukäytävän toimijoiden yhteistyöllä on merkitystä koko Suomen kilpailukykyyn, työmarkkinoiden toimivuuteen sekä ympäristötavoitteiden saavuttamiseen muun muassa henkilöliikenteen, logistiikan sekä maankäytön kehittämisen näkökulmasta.
Suomen kasvukäytävällä asuu lähes puolet suomalaisista ja puolet bruttokansantuotteesta syntyy täällä. Nämä osuudet kasvavat jatkuvasti. TKI-toiminnasta valtaväylällä tehdään noin 60 % on alueella.
Toimiva logistiikka, valoisa taloudellinen tulevaisuus ja sijainti Suomen suurimmalla työssäkäyntialueella tekevät Suomen kasvukäytävästä aidosti kiinnostavan ja dynaamisen investointikohteen, mutta myös vetovoimaisen ja turvallisen kohteen ihmisille sekä työpaikoille sijoittua. Suomen kasvukäytävän visiona on olla kansainvälisesti kiinnostavin kasvukäytävä.
Suomen kasvukäytävän tavoitteena on parantaa edelleen Suomen kansainvälistä kilpailukykyä sekä tuottaa edelläkävijänä ratkaisuja yhteiseen käyttöön. Tulevina vuosina tavoitteena muodostaa yhteistyöverkoston toiminnan myötä valtaväylästä todellinen innovaatio- ja kokeilualusta, jossa yhdessä tehtävä elinvoimatyö on ennen kaikkea ylialueellista yhteistyötä.
Tarvelähtöisyys ja kokeileva ote toiminnassa edistää sitä, että kasvukäytävän toimijat saavat yhteistyön parhaimmat edellytykset toimia muuttuvassa toimintaympäristössä. Kehittämisessä hyödynnetään alueilla ja toimijoilla olevaa potentiaalia siten, että se hyödyntää kaikkia toimijoita ja edistää yhteistyömahdollisuuksia. Yhteistyössä alueella on ennen muuta kyse myös koko Kasvukäytävän alueen potentiaalin tunnistamisesta ja hyödyntämisestä.
Suomen Kasvukäytävä oli yksi kolmesta kasvuvyöhykkeistä, joka sai TEM:n Alueiden välisen verkostoyhteistyön kehittämisrahoitusta. Hankkeessa tavoitteena on vahvistaa eri kokoisten alueiden, kuntien ja monenlaisten toimijoiden osallistumista verkostoyhteistyöhön ja vahvistaa valtaväylän kasvuvyöhykkeiden strategista kehittämistä. Hankkeessa on tavoitteena uudistaa aluekehittämisen verkostojen toimintamalleja ja edistää alueella olevan potentiaalin hyödyntämistä ja kehittäjäkyvykkyyksien vahvistumista.
Hankkeella on tavoitteena kytkeä erilaiset kehittäjäresurssit koko Suomen kasvukäytävän alueelta tiiviiksi tulevaisuuden tekijöiden heimoksi, aktivoiden kaikki osaaminen käyttöön.
Suomen kasvukäytävän tavoitteena on ottaa asemansa hankkeen avulla edelläkävijäväylänä.
Kun kasvukäytävän perusta on luotu vuosien kehittelyn ja kokemuksen kautta, kehittämishankkeessa on tavoitteena mukana olevien toimijoiden verkostotoiminnan vahvistaminen sekä toiminnan suuntaaminen myös uusiin elintärkeisiin strategisiin painopisteisiin. Parhaiden käytänteiden jakaminen ja toisilta oppiminen on kasvukäytävän kilpailukyvyn näkökulmasta välttämätöntä. Hankkeen tavoitteena onkin kehitettävillä toiminnoilla uudistaa ja vahvistaa verkostossa toimivien yhteistyötä ja laajentaa sekä kasvukäytävällä toimivien kaupunkien välistä yhteistyötä että myös yritysten osaamista, uudistaa kokonaisvaltaisesti verkostoja sekä näihin tarvittavaa ja kehitettävää alustaa ja helpottaa kasvukäytävällä toimivien yritysten kannattavan toiminnan syntymistä monilla eri tavoin ja kokeiluin jatkossa.
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa systeeminen verkko uudeksi aluekehittämisen verkostojohtamisen malliksi maailmassa, jossa mahdollisuuksien ikkunat avautuvat ja myös sulkeutuvat nopeasti. Kun kasvu ja kehitys edellyttävät uudenlaisia keinoja, panostuksia sekä innovatiivisuutta verkostokehittämisessä ja sen johtamisessa, kytkee hanke erilaiset käyttäjäresurssit koko Suomen kasvukäytävän alueelta tiiviiksi tulevaisuuden tekijöiden heimoksi. Kehittämistyön kohteena ovat uudet tavat organisoida ja organisoitua, myös verkossa, sekä tähän rakennettavat ja tuotteistettavat uudet palvelut ja tuotteet.
Kasvukäytävän yhteishankkeessa panostetaan alusta alkaen tarvelähtöisyyteen sekä siihen, että elinvoimatyötä tehdään aidosti yhdessä. Tarvelähtöisyydessä huomioidaan erityisesti se, että yritysten tarpeiden tunnistaminen toimii kaiken kehittämistyön moottorina, ja yritykset otetaan mukaan yhdessä tehtävään kehittämistyöhön varhaisessa vaiheessa.
Kun yritykset ja heidän näkemyksensä on mukana kehittämisessä heti alusta lähtien, on toimijoiden tarjonnan hyödyntäminen helpompaa. Tähän tämä sivusto on yksi ratkaisu.
Kasvukäytävän hankkeessa tavoitteena on rakentaa laajennetulle yhteistyöverkostolle uudenlainen yhteiskehittämisen toimintamalli, jonka avulla kyetään sekä yhdistämään että hyödyntämään verkoston eri toimijoilla olevaa potentiaalia, toimijoilla olevia resursseja ja tietoa entistä tehokkaammin.
Suomen kasvukäytävän verkostoyhteistyön alustan kehittämisessä on useita eri osa-alueita, joista yksi on yhteisen verkkosivuston kehittäminen, jossa vahvistetaan yhteistä tiedotusta ja kerrotaan toiminnasta ja tapahtumista. Tämän päivän kilpailussa ja muutoksessa pärjäämiseen edellyttää sekä omien vahvuuksien tunnistamista ja tunnustamista että ekosysteemimäistä yhdessä tekemistä ja verkostoitumista. Kasvukäytävän hankkeessa nämä ekosysteemimäisesti toimivat verkostot toimivat ylialueellisesti, jolloin hyvien käytäntöjen leviäminen, vertaisoppiminen ja osaamisen vahvistuminen on mahdollista.
Hankkeen verkkosivualustassa on tavoitteena pilotoida käyttäjälähtöisesti toimijoiden tarjonta, jossa oppilaitosten tarjonta ja osaamisen kehittäminen olisi helposti saavutettavissa ja hyödynnettävissä. Tavoitteena on jopa luoda tarvelähtöisesti uusia oppimismalleja, jossa voidaan reagoida nopeasti muuttuvaan maailmaan ja muuttuviin tilanteisiin.
Tämä kasvukäytävän alusta kokoaa yhteen valtaväylän varrella olevien oppilaitosten ja toimijoiden tarjontaa, tiedottaa yrityksille sekä yrittäjyydestä kiinnostuneille tarjottavista palveluista, koulutuksista, tapahtumista ja verkostoitumismahdollisuuksista. Kasvukäytävän verkkoalusta on oppilaitosten, toimijoiden, yritysten, asiantuntijoiden ja kehittäjien kehittämisalusta, jonka tarjonta rakennetaan tarvelähtöisesti.
Yksilöille ja organisaatioille nämä kehitettävät kokonaisuudet tarjoavat mahdollisuudet verkottua, oppia yhdessä ja uudistaa omaa osaamista. Erilaiset ekosysteemit ovat siten keino selvitä muuttuvassa työelämässä ja yhteiskunnassa. Erilaiset ekosysteemit ja verkostot tarjoavat myös paremmat puitteet organisaatioille, yrityksille ja yhteisöille oman toiminnan kehittämiselle, kuin yksin toimiessa.
Hankkeessa luodaan myös muita yhteisiä toimintamalleja. Tätä kehittämistä tehdään erilaisissa asiantuntijaryhmien yhteistapaamisissa. Tapaamiset ovat keskustelevia, vapaamuotoisia tilaisuuksia, joissa osallistujilta toivotaan omaan asiantuntijuuteen liittyvää tiedon jakamista kulloinkin esillä olevan aiheen osalta. Tavoitteena on tehdä kiinteää kokeilla uusia toimintamalleja, joissa syöte tulee käytännöstä. Peruslähtökohtana kehitettävissä toimintamalleissa on sujuvuus sekä yritysten saama hyöty.
Yksi kehitettävistä kokonaisuuksista on aluekehittämisen toimenpiteiden vaikuttavuuskartan luominen investointien suunnittelun ja hankkeiden valmistelun tueksi.
info@suomenkasvukaytava.fi
c/o Parkki Business Park
Raatihuoneenkatu 21-23
13100 HÄMEENLINNA